ΑρθραΔιατροφικές Διαταραχές

Ψυχογένεσις

Διατροφικές Διαταραχές

Της Ευαγγελίας Αλεξίου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Μaster Practitioner in Eating Disorders

(Αριθμός μητρώου: 670)
Τηλ. 99838244

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής τα τελευταία χρόνια έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αλλά και ανδρών αναφέρουν έντονα προβλήματα στον τρόπο που σχετίζονται με το φαγητό. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία με μεγαλύτερο επιπολασμό από τον παιδικό διαβήτη ή τη σχιζοφρένεια. Έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου μεταξύ όλων των ψυχιατρικών διαταραχών, με αποτέλεσμα έξι με 12 φορές την αναμενόμενη θνησιμότητα για τις γυναίκες 12–25 ετών.

Η υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα του σώματός αναγνωρίζεται ως πρόδρομος των διαταραχών λήψης τροφής σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο και παράλληλα κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας των συγκεκριμένων διαταραχών.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι, στον πυρήνα τους, διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε διάφορους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησης, της συναισθηματικής ρύθμισης, των φόβων ανάπτυξης και της σύγκρουσης σχέσεων, που αναπτύσσονται από μια υπερτίμηση των θετικών της λεπτότητας ή του σχήματος. Παράλληλα και σύμφωνα και με τα προαναφερθέντα η κοινωνία προωθεί την πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους και η αλλαγή του σχήματος είναι τρόποι για να βελτιώσει ένα άτομο τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, να γίνει σεβαστός και αξιοζήλευτος από άλλους και να αισθάνεται αποτελεσματικός.

Η πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης παρουσιάζει οκτώ κατηγορίες Διαταραχών Σίτισης και Πρόληψης Τροφής. Οι κατηγορίες αυτές χωρίζονται ως εξής:

1. Διαταραχή Pica

2. Μηρυκαστική Διαταραχή

3. Αποφευκτική/Περιοριστική Διαταραχή

4. Ψυχογενής Ανορεξία (Anorexia Nervosa)

5. Ψυχογενής Βουλιμία (Bulimia Nervosa)

6. Διαταραχή Υπερφαγίας

7. Άλλη Προσδιορισμένη Διαταραχή σίτισης ή πρόσληψης

8. Απροσδιόριστη Διαταραχή σίτισης ή πρόσληψης τροφής

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες και πολυπαραγοντικές και κατ’ επέκταση καθιστά την θεραπεία τους αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα όταν ελλοχεύουν κίνδυνοι σχετικά με τη ζωή του ατόμου. Οι διαταραχές αυτές έχουν να κάνουν με μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες που το άτομο αποφεύγει ουσιαστικά μία ισορροπημένη διατροφή. Για το λόγο αυτό κρίνεται σχεδόν αναγκαίο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα διατροφικών διαταραχών να συνεργάζονται με μία ομάδα επαγγελματιών για να γίνει μία σωστή παρέμβαση και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.